Monday, 26 May 2014

TYPICAL

Salam Alayk -




"Perempuan yang sebenar benar perempuan adalah yang lemah lembut , pemalu ,
sopan santun , soft spoken , gelak cover dan bla bla bla"

"Tapi aku tak lemah lembut , kurang pemalu , sopan santun jauh sekali ,
soft spoken mungkin kadang kadang dan gelak cover sangat bukan aku"

"Maknanya kau ni bukan perempuan normal lah"

"Oh ! memang tak normal pun"

Neuron memecut pantas . Digest segala maklumat . Perempuan kena lemah lembut , pemalu , sopan santun , soft spoken dan gelak cover ? Baru betul betul perempuan ? Mungkin .

Hmm . so tak ke kalau tutup aurat bertudung litup berstokin kiut tu dah melambangkan keperempuanan seseorang ? Sebab kadang kadang bukan dengan semua orang kita boleh berlemah lembut , bermalu malu , bersopan santun , bersoft spoken dan bergelak cover . 

Dan boleh je kalau aku nak jadi lemah lembut semua semua tu tapi bukan sebab nak tarik hati lelaki supaya jatuh suka . Jauh sekali nak tawan hati mertua . Biar nampak keras kat 'luar' dan lembut kat 'dalam' . Heh . Macam roti gitu .
Jadi seseorang yang tak mudah cair dengan pujuk rayu manusia yang hanya berani depan perempuan 
instead of go for the wali 
Aku suka jadi perempuan yang buat aktiviti ekstrem dengan member member aku
sebab kita orang nak tunjuk yang islam tu bukan agama yang jumud . heh

Barakallahu feek , May Allah bless
Assalamualaikum 

Sunday, 25 May 2014

Right there in the Room




"When i woke up this mornin' i asked myself :

What are some of the secrets of success in life ?

I found the answer right there in my room

The fan said : Be cool

The roof said : Aim high

The window said : See the world

The clock said : Every second is precious

The mirror said : Reflect before you act

The door said : Push hard for your goals

and don't forget...

The carpet said : Kneel down and pray"


Have a nice day,
May Allah bless 

Tuesday, 20 May 2014

"Islah"

                     


Salam 'Alayk semua !

"westernized nya dia....mana boleh macam tu dalam agama kita"
"pakai tudung tapi baju ketat . ish ish ish"
"semua orang taknak buat member sebab dia hisap gam , ganja bagai"
"geli lah nak kawan dengan budak tu . ambik benda haram belajar tah kemana"
"dah lah badan besar . pakai pulak tudung singkat . mana belajar doh?"


....aku dalam gelap....
....dan salah siapa kalau aku tak nampak ?....
....kenapa orang keliling hanya pandai bising....
....tapi tak pandai hulur tangan ?....



Jangan pernah judge masa lampau orang lain . mana mungkin kita tahu jika masa lampaunya tu adalah masa depan kita ?

Jangan pernah rasa kita mulia jika baju kita putih dan tak pernah tercemar noda , kalau tak pernah kita hulur tangan kepada mereka yang bergelumang lumpur dan kotor 

Jangan rasa bagus dengan hanya menggeleng kepala dan bising pada yang salah dan pincang , Jika tak pernah sekali walau terniat kita singsing lengan untuk membetulkan dan membantu 

Jangan menyalahkan mereka yang larut hanyut , andai tak pernah nak cuba tarik mereka yang lemas dan tenggelam . Apatah lagi nak mengajarkan mereka berenang , menyelam atau meminjam kan pelampung kepada mereka

Tumbuk dada tanya iman . cukup dah ke tarbiyah diri sampai masa terluang tu kau manfaat kan untuk cari kesalahan orang
instead of tegur , bantu , faham dan kawan dengan orang yang kau kutuk tu ?
*gulp*
 dan teramat penting untuk tahu cerita sebenar kenapa dan macam mana orang tu boleh jadi macam tu dan macam ni dari terus sebarkan cerita yang taktahu cerita disebalik cerita yang sedia ada . Heh
Okay pesanan ni sebenarnya untuk aku . ya untuk aku . untuk aku islah diri , islah hati *peace*

Saturday, 17 May 2014

Random

Assalamualaikumwarahmatullah,



Alhamdulillah atas peminjaman nafas yang tak perlu dibayar dan nikmat islam yang sejak azali lagi Allah letakkan dalam diri . 

Terkadang kita lupa siapa pencipta dan siapa yang dicipta . Siapa yang layak disembah dan siapa penyembah . Siapa yang perlu diagungkan dan siapa penganggung . Siapa Tuhan dan siapa hamba . Siapa kita dan siapa DIA . kan ?

Aku terlalu banyak menghabiskan masa dengan berfikir tentang perasaan manusia lain sedang perasaan si Pencipta perlu aku jaga . terlalu berfikir tentang cemburu dengan manusia lain hingga terabai cemburunya sang Pencipta saat aku cemburukan hambaNya melebihi dirinya . aku alpa dengan duniawi hingga melenyapkan akhirat dalam ingatan . siapa aku nak mengejar 'keredhaan' manusia andai Allah murka ? siapa aku nak menjadi 'attention seekers' dunia andai di akhirat kelak aku dipinggirkanNya ? hinanya diri bersalut dosa . Tetapi pesan orang , pengampunan Allah itu meliputi langit dan bumi . jadi siapa aku untuk tidak bersujud dan memohon sejuta kemaafan dariNya ?

Terkadang aku cemburu dengan jalinan persahabatan mereka diiringi gelak tawa tanpa aku , tapi aku lupa . pesan Rasulullah "janganlah kamu iri dengan persahabatan mereka yang terjalin , jika benar kamu sahabat mereka jadi doakan lah kebahagiaan itu berterusan dalam ukhuwah kalian" . kini sedarlah diri bahawa kau bukan sesiapa di dunia ini melainkan hamba yang orang tidak sedar akan kewujudan mu . Syukur atas kurniaan sahabat yang ada sekarang . mereka lah bertanggungjawab membawa aku mendekati agama sedikit demi sedikit . banyak menegur andai aku silap . bertukar info di bawah bumbung tapak perhimpunan mahupun padang bola baling . semoga jalinan ukhuwah ini berterusan hingga ke jannahMU ya Allah . ameen :)

all credit goes to - fifiwalzarianurulwahidanuradlinanurathiranurainaaerlisyanuranisnursuhailahanishanani
nurulnadiahsarifahhanimnurizwaninursyazwaninurulnazyrarabiatulnuramirahandallclasmmate
deskmateschoolmate :*